top of page
Gode bøger om ADHD ogeller autisme (1702 x 730 px).png

Dette er en liste over bøger om autisme og/eller ADHD, og andre emner relateret til livet med disse diagnoser, som jeg selv har læst, og som jeg kan anbefale andre at læse. Bøgerne er delt ind i 3 kategorier: “Fagbøger om autisme og/eller ADHD”, “Selvhjælpsbøger til voksne” og “Bøger målrettet børn og unge”.

 

Der er helt sikkert mange flere gode bøger om autisme og ADHD derude, men jeg vil ikke anbefale noget jeg ikke selv har læst - derfor er denne liste, som den nu er. Flere af bøgerne på listen er nogle jeg har læst, fordi jeg har fået tilsendt et eksemplar fra forfatteren - disse bøger er markeret med * ud fra titlen.

Klik på en knap for at gå til:

Fagbøger om autisme og/eller ADHD

Autisme og den forudsigende hjerne - absolut tænkning i en relativ verden

Forfatter: Peter Vermeulen

Udgivelsesår: 2023

Hvad handler bogen om?

Ny viden vender op og ned på vores forståelse af autisme. - Hvad nu, hvis den autistiske hjerne fungerer helt anderledes, end vi hidtil har troet? Ganske meget tyder på det, og det har stor betydning for, hvordan mennesker med autisme bedst kan hjælpes i hverdagen.

 

Forskningen viser, at mange af de mest indgroede forestillinger om, hvordan hjernen bearbejder sanseindtryk og læser social adfærd, er forkerte. Vi oplever intuitivt, at hjernen modtager indtryk fra sanserne, bearbejder disse informationer og træffer en beslutning om, hvordan den skal reagere. Men i virkeligheden sker der det modsatte: Hjernen har opbygget en model af, hvordan verden ser ud, og har på den baggrund en forventning om, hvad der vil ske i en bestemt situation. Hjernen kontrollerer derpå, om dens forudsigelse stemmer med virkeligheden. Hvis ikke, korrigerer den sin model af verden og tilpasser sin reaktion.

 

Hvad nu, hvis forståelsen af menneskelig adfærd således først og fremmest er en ubevidst forudsigelse af, hvad folk skal til at gøre? Ville den klassiske træning af sociale færdigheder så give mening for børn, unge og voksne med autisme?

 

Overalt kan man på samme måde læse, at mennesker med autisme har brug for mere forudsigelighed end mennesker uden autisme. Men er det nu rigtigt?

 

Det er nogle af de provokerende og revolutionerende spørgsmål, Peter Vermeulen stiller i denne bog. Han kommer også med forslag til, hvad vi skal gøre i stedet.

 

Hvorfor vil jeg anbefale den? Jeg oplever at teorien om den forudsigende hjerne har hjulpet mig til at forstå mig selv og min autistiske hjerne bedre. Mange teorier og hypoteser, som jeg har læst om fra andre fagfolk, er blevet bundet sammen med den viden, Peter Vermeulen fortæller om her. Den teori bogen formidler har også fået en masse af de ting, jeg oplever i hverdagen, til at give mening for mig.

​

Hvad skal du være opmærksom på inden læsning? Peter Vermeulen er ikke selv autist. Derfor bærer sproget i bogen og nogle af de faglige konklusioner i bogen præg af at mangle et indefra-perspektiv. 

 

Det neurodivergente menneske*

Forfatter: Pernille Darling

Udgivelsesår: 2025

Hvad handler bogen om? 

Det neurodivergente menneske giver et unikt indblik i psykiaterens perspektiv på diagnoser, mistrivsel og rummelighed. Børne- og ungdomspsykiater Pernille Darling udfordrer gængse opfattelser og stiller spørgsmål som: Bliver der stillet for mange diagnoser? Er mistrivselskrisen reel, eller overdriver medierne og bekymrede forældre? Hvordan kan vi skabe plads til dem, der ikke passer ind i skolesystemet og samfundsnormerne?

 

I denne personlige og tankevækkende debatbog belyser Pernille Darling centrale emner som autisme, ADHD, sensitivitet, maskering, fejl- og sendiagnosticering, tryghed, tilknytning, køn og fordomme. Bogen kombinerer professionelle erfaringer med personlige erkendelser og beskriver, hvordan vi kan fokusere på mennesket frem for diagnosen.

 

Med udgangspunkt i de mange børn og unge, hun har mødt i sin klinik, argumenterer Darling for et mere nuanceret syn på neurodivergens og trivsel. Hun viser, hvordan trygge fællesskaber kan være afgørende for at give plads til forskelligheder, så ingen føler sig forkerte – og dermed mistrives.

 

En bog til fagfolk, forældre og alle, der ønsker et nyt blik på neurodivergens, diagnoser og de rammer, vi skaber for vores børn og unge.

 

Hvorfor vil jeg anbefale den? For mig er det tydeligt, at Pernille Darling har skrevet denne bog som en kærlighedserklæring og en støtte til alle de neurodivergente mennesker, hun møder i sin praksis som psykiater. Med bogen forsøger hun som psykiater med udgangspunkt i evidensen at beskrive- samt støtte op om den virkelighed, vi neurodivergente mennesker møder i samfundet hver dag. Jeg blev rørt til tårer da jeg læste indledningen, og igen da jeg læste slutningen. 

​

Hvad skal du være opmærksom på inden læsning? Bogen kommer med nogle beretninger om samfundets tilstand, psykiatrien og deler nogle levede erfaringer, som kan være triggende hvis man er sårbar overfor disse emner. 

 

Sådan møder du dit barn med autisme - en håndbog til forældre*

Forfatter: Juana Jeppesen

Udgivelsesår: 2024

Hvad handler bogen om?

Bogen hviler på følgende grundantagelser: Alle børn skal mødes i udviklingsstøttende samspil med en voksen. Det er de samme grundingredienser som virker udviklingsfremmende – og støttende for alle børn. Og det er afgørende, at disse samspil bliver tilpasset barnet med autisme.

​

Bogen har ligeledes det sigte, at give dig en oplevelse af at få viden og indsigt i noget meget komplekst og svært tilgængeligt inden for neuropsykologisk viden. Her beskrevet på en måde, som opleves som let at forstå, og som let at omsætte i en families hverdag.

De udviklingsstøttende metoder og strategier i bogen er med udgangspunkt i hverdagsaktivitet, leg og nysgerrig udforskning, og kræver ikke faglig uddannelse for at kunne omsætte. Med viden fra denne bog, skal du blot tilsætte nysgerrighed, tålmodighed og masser af kærlighed. Så har du den perfekte kombination, der støtter dit barns vej ud i livet med muligheder for udvikling af potentiale, kompetencer, håb og drømme.

​

Hvorfor vil jeg anbefale den? Jeg oplever at denne bog skaber et sprog i børnehøjde for mange af de mere komplekse problemstillinger, man kan stå med, når man omgås børn med autisme - hvad end det er som forælder, fagperson eller nær relation. Juana formår få fineste vis at give læseren nogle strategier i hånden, som er praksisnære og nemme at implementere i dagligdagen.

​

Hvad skal du være opmærksom på inden læsning? Bogen er primært skrevet til forældre til autistiske børn. 

 

ADHD hos piger og kvinder - fra dygtig pige til udbrændt kvinde

Forfatter: Lotta Borg Skoglund

Udgivelsesår: 2020

Hvad handler bogen om?

"ADHD hos piger og kvinder" er Lotta Borg Skoglunds foruroligende beretning om de mange kvinder og piger som lever med konsekvenserne af udiagnosticeret ADHD.

 

Mange piger og kvinder med ADHD får ikke stillet den rigtige diagnose, da diagnosekriterierne på lidelsen er baseret på drenge og mænds symptomer. Det har alvorlige konsekvenser for pigerne og kvinderne med ADHD som foruden deres lidelse, også modtager mindre hjælp i skolesystemet, fra sundhedsvæsenet og den medicinske forskning.

 

Læge og psykiater, Lotta Bog Skoglund, er ekspert inden for piger og kvinders liv med ADHD, og sætter i denne bog fokus på de deres mange særlige udfordringer gennem livet med virkelige cases fra hendes mangeårige praksis.

 

Hvorfor vil jeg anbefale den? For mig som kvinde med ADHD var det utroligt rørende at læse denne bog, fordi jeg følte mig spejlet i de fortællinger, der er delt i bogen undervejs. Samtidig fortæller bogen på en god måde hvad ADHD er, og hvordan det påvirker især kvinder at leve med diagnosen, med fokus på hvordan kvinders hormoner påvirker symptomer på ADHD samt virkningen af ADHD-medicin anderledes. Det følte jeg, at jeg blev klogere af.

​

Hvad skal du være opmærksom på inden læsning? Sproget i bogen er meget kønnet, med udgangspunkt i præmissen om 2 biologiske køn. Som nonbinær, transkønnet eller interkønnet kan denne bog derfor være lidt triggende at læse.

Selvhjælpsbøger til voksne

Hverdagsstrategier for voksne med ADHD og autisme*

Forfattere: Mette Kyrpø og Gitte Isager-Sally

Udgivelsesår: 2025

Hvad handler bogen om?

Mange mennesker med autisme eller ADHD efterspørger strategier, som kan hjælpe dem med, hvordan de helt lavpraktisk kan håndtere hverdagens mange praktiske opgaver og udfordringer. Og mange fagpersoner og andre, der er berørt af autisme eller ADHD, ønsker på samme måde inspiration til strategier i hverdagen, som de kan hjælpe disse mennesker med.     

 

Denne bog er til dem.    

At have anvendelige og konkrete strategier gør det også muligt for en person med autisme eller ADHD at tilrettelægge sin dagligdag i overensstemmelse med egne værdier og behov. Det giver mindre stress og større livskvalitet. At have følelsen af at mestre sit eget liv er en af de vigtigste forudsætninger for et rigt og meningsfuldt liv.     

 

Hvorfor vil jeg anbefale den? Det her er opslagsbogen, jeg ville ønske jeg havde fået i hånden, da jeg fik min autismediagnose i 2016. Eller måske da jeg flyttede hjemmefra som 18-årig. Eller da jeg fik min ADHD-diagnose i 2021. Uanset hvad, så havde mit liv været bedre, hvis jeg havde fået dette letlæselige og praksisnære opslagsværk fyldt med gode strategier til at mestre hverdagen som neurodivergent, lang tid før jeg gjorde. Alle neurodivergente familier bør efter min mening have et eksemplar af denne stående på bogreolen. 

​

Hvad skal du være opmærksom på inden læsning? Dette er et opslagsværk, og det forventes derfor ikke at du læser bogen fra ende til anden. Der er en fyldestgørende indholdsfortegnelse, farvekode på siderne og gode illustrationer undervejs til at bruge bogen som tiltænkt. Den kan altså også være relevant for dig, som ikke er glad for at læse bøger.

 

Neurodivergent burn-out workbook*

Forfatter: Bella Neergaard

Udgivelsesår: 2024 

Hvad handler bogen om? 

Do you find yourself buzzing with energy one day, and then completely burnt out the next, and not quite sure why? Do you often struggle to recognise your burn-out until you’re already deep in it?

 

This digital workbook equips you with hands-on strategies to help you navigate your burn-out, setting you on the path towards creating a more sustainable life that works for YOUR needs. Exploring the 3 stages of burn-out - thriving, surviving and crisis - this workbook gives you practical tips for your daily life at every stage of your burn-out

 

Hvorfor vil jeg anbefale den? At læse denne e-bog føles lidt som at få et stort kram, samtidig med at man får gode og konkrete værktøjer til at forvalte sin energi. Bella er selv AuDHD’er, og hendes indefra-perspektiv skinner tydeligt igennem mens man læser bogen, og jeg følte mig i hvert fald både valideret i de udfordringer jeg kan have med undgå at ende i burn-out, samtidig med at jeg følte at jeg blev bedre klædt på til at undgå at ende lige præcis dér. 

​

Hvad skal du være opmærksom på inden læsning? Denne e-bog er skrevet på engelsk, og bogen kan kun købes på Bellas hjemmeside her.

 

Frøen i Gryden - og hvordan du undgår selv at blive en

Forfatter: Mette Balslev

Udgivelsesår: 2020

Hvad handler bogen om?

Hvis du er bekymret for, om du har stress, er det en yderligere stressfaktor at begynde at læse om det – men alt det forfærdelige er ikke med i denne bog. Denne bog er en lille øjenåbner, der næsten gratis masserer nye tankemønstre og vaner ind i den hverdag, der pisker af sted, uanset om du synes, du kan følge med eller ej. 

 

Hvorfor vil jeg anbefale den? Noget af det første jeg gjorde, da jeg blev sygemeldt med stress i 2020, var at bede om hjælp til at købe denne bog. Noget af det jeg synes er helt genialt ved bogen er, at den fortæller om stress i et sprog og med illustrationer, der gør det nemt at forstå, selvom ens hjerne er på maks overarbejde fordi man er syg med stress. Jeg fik meget ud af at læse den igennem, i perioden hvor min stressramte hjerne havde travlt med at overbevise mig om, at min svære tilstand var for evigt, og at det aldrig ville blive bedre. 

Hvad skal du være opmærksom på inden læsning? Denne bog forholder sig ikke til autisme eller ADHD specifikt, men kun til stress som sygdom. 

Bøger målrettet børn og unge

Min storebror har 12 skeer

Forfattere: Birgitte Kassa Bjerge og Maiken Gesche Nickel

Udgivelsesår: 2022

Hvad handler bogen om?

Luna har verdens bedste storebror. Han er sjov, god til at finde på lege, læser bøger højt, hjælper med at lave puslespil, han er mega modig, og så er han autist. 

 

Vi møder Luna, Charlie og deres familie i en helt almindelig weekend, hvor Luna skal have Alma fra klassen med hjem på sove-legeaftale. Men fordi Lunas storebror er autist og kan have svært ved, at der kommer gæster og ændringer i huset, så kræver det at hans regnskab i skeer går op. 

 

Som titlen på bogen måske afslører, så bliver der talt om skeer i historien. Udgangspunktet for børnenes forståelse af autisme er nemlig fundet i spoon theory. Teorien med skeer er en metafor, der bruges til at beskrive mængden af mental eller fysisk energi, en person har til rådighed til daglige aktiviteter og opgaver. Bogen er tænkt som et konkret og kærligt redskab, som både forældre og fagfolk kan bruge til at tale med søskende, venner og veninder om neurodiversitet og dermed hjælpe til at skabe forståelse og åbne for samtalerne

 

Hvorfor vil jeg anbefale den? Bogen forklarer på fineste vis, hvordan autisme kan påvirke en families dagligdag. Bogen er med til at skabe et sprog for, hvordan det kan opleves at have en søskende med autisme, hvis man ikke selv er autist. Med støtte fra gode illustrationer bliver det også muligt at have samtaler med børn helt ned til 5-6 års alderen om autisme, med udgangspunkt i denne bog. Jeg brugte den selv til at fortælle min yngste lillebror om autisme for nogle år siden, med stor succes. 

​

Hvad skal du være opmærksom på inden læsning? Det kan være svært for børn, som ikke har en forståelse for hvordan ikke-autistiske hjerner fungerer, at forstå hvordan autisme bliver forklaret i bogen. Præmissen er mødet mellem autistiske og ikke-autistiske mennesker, hvilket kan være svært at forestille sig, hvis ikke man ved, at alle mennesker ikke er autentiske, og ikke har begreb om, hvad forskellen på de forskellige neurotyper er. 

 

Eventyret om Lysfolket*

Forfatter: Sif Sirdof

Udgivelsesår: 2024

Hvad handler bogen om?

Kim, Greta og Hans skal redde Ranur. Greta vil også gerne finde sig selv, for hvem er hun egentlig? Kan hun overhovedet noget?

 

På rejsen gennem skoven må Kim, Greta og Hans bekæmpe bæ-kymringstroldene, møde En Som Hed, Trau Ma og Angstacia, lære om D. Prins Jons dragen, deres egne styrker og hvad man kan gøre for at få det bedre igen. Men først skal de finde grænsen. For hvordan kommer man ind - og måske vigtigst af alt ud - af byen Bel Asht Ning?

 

Hvorfor vil jeg anbefale den? Sif har skabt et mesterligt eventyrunivers i sine bøger om lysfolket, der formår at skabe et sprog i børnehøjde for, hvordan det er at leve med autisme og/eller ADHD, samtidig med at hun har skabt relaterbare karakterer, man som barn/ung med diagnoser kan spejle sig i. Jeg er især imponeret over hvor mange svære emner Sif har formået at komme omkring undervejs, og hvor børnevenlige billeder og forklaringer hun har skabt for ting, som selv voksne har svært ved at snakke om. Jeg anbefaler bogen til alle med børn i alderen 8-12 år, som har brug for hjælp til at tage hul på nogle af de svære samtaler om autisme og/eller ADHD, da det ofte er nemmere at snakke om andres oplevelser (i det her tilfælde de forskellige karakterers oplevelser), end det er at snakke om sine egne. 

​

Hvad skal du være opmærksom på inden læsning? Da bogen kommer omkring svære emner, er det værd at overveje som forælder, om man lige selv skal læse den igennem først, inden man giver den til sit barn. I ved bedst om barnet kan rumme at læse det på egen hånd, eller om det er noget I skal læse sammen, så I kan støtte barnet i læsningen, samt tage de samtaler der måtte være behov for undervejs.

 

Eventyret om Forsvaret*

Forfatter: Sif Sirdof

Udgivelsesår: 2024

Hvad handler bogen om?

Kim, Greta og Hans skal hjælpe Reiki. Kim vil virkelig gerne vide, hvad de skal hjælpe med - og hvorfor?

 

På den farlige rejse gennem nye dele af skoven lurer Kaos-kongens mange børn og æn-dringer overalt. Symptom-sirenerne lokker med kontrol og et forskruet syn på mad og skønhed, S. Elv skaden forfører med falske løfter, og Tvivleren vil overtage alt med magiske remser.

 

Men hvordan forsvarer man sig selv og ens venner, når man samtidig skal finde fjenden iblandt dem - og troen på sig selv?

​

Hvorfor vil jeg anbefale den? Denne bog er opfølgeren til Eventyret om Lysfolket, og her møder man karaktererne fra bog 1, mens de er lidt ældre. Bogen kommer også mesterligt omkring emner som OCD, spiseforstyrrelse, pubertet og forelskelse, igen i et sprog og med nogle mentale billeder hvor børn kan være med. Jeg anbefaler bogen til alle med børn i alderen 10-14 år, som har brug for hjælp til at tage hul på nogle af de svære samtaler om autisme og/eller ADHD, samt de komorbiditeter der ofte følger med, da det ofte er nemmere at snakke om andres oplevelser (i det her tilfælde de forskellige karakterers oplevelser), end det er at snakke om sine egne. 

​

Hvad skal du være opmærksom på inden læsning? Denne bog er målrettet en lidt ældre målgruppe end Eventyret om Lysfolket er. Derudover så er pubertet og forelskelse emner, der kan være svære at være i, for børn med neurodivergente hjerner. Derfor kan man med fordel (ligesom med bog 1) som forælder lige kan læse bogen igennem inden man giver den til sit barn, hvis man er bekymret for om noget af indholdet kan være svært for barnet/den unge at navigere i på egen hånd. 

 

Du skal huske at fodre din søhest - en håndbog til stressramte børn og deres forældre

Forfattere: Charlotte Bjerregaard og Pernille Thomsen

Udgivelsesår: 2017

Hvad handler bogen om?

Alle reagerer på en uoverskuelig hverdag og en verden, der larmer. Det gør børn også, og symptomerne på stress er mange. Men hvad sker der egentlig i hjernen, når man udsættes for stress? Hvordan kommer det til udtryk, og hvordan afhjælper man det? Det er nogle af de spørgsmål, børnepsykolog Charlotte Bjerregaard og fysioterapeut Pernille Thomsen svarer på i deres håndbog til stressramte børn og deres familier.

 

"Søhesten - dansk ord for det latinske hippocampus, som er den del af krybdyrhjernen, der blandt andet er ansvarlig for hukommelse og læring, skrumper under stress. Derfor er det vigtigt at fordre og styrke den med søhestemad!"

 

Sådan lyder budskabet fra børnepsykolog Charlotte Bjerregaard og fysioterapeut Pernille Thomsen, der har mange års erfaring i arbejdet med "antennebørn" - børn der reagerer hurtigere end andre og opfanger verdens signaler særlig voldsomt.

 

Sammen har de skrevet "Du skal huske at fodre din søhest" - en håndbog som i ord og billeder, fortæller hvad der sker i kroppen, i hjernen og i nervesystemet, når man udsættes for overbelastning og stress: Den giver konkrete bud på, hvordan forældre og andre voksne omkring barnet kan hjælpebarnet til at finde mere ro og få bedre trivsel.

 

Hvorfor vil jeg anbefale den? Jeg er vild med, hvordan bogen skaber et sprog i børnehøjde for, hvordan hjernen fungerer, og hvorfor følelserne nogle gange kan blive meget store og svære. Bogen kommer også med konkrete forslag til, hvordan man kan arbejde for at få mere ro i kroppen. Jeg bruger bogen meget i mit arbejde med børn i skolevægring, da den gode visuelle understøttelse giver mig mulighed for at tage nogle gode samtaler om, hvilke situationer der er svære at være i, samt hvilke strategier, der kan være gode at bruge. 

​

Hvad skal du være opmærksom på inden læsning? En del af bogen er målrettet barnet, imens en anden del af bogen er målrettet forældre eller andre omsorgspersoner. Derfor får man mest ud af bogen, hvis man læser den sammen med barnet. 

 

Det er okay at føle - en billedbog om angst

Forfatter: Simone Thorup Eriksen

Udgivelsesår: 2020

Hvad handler bogen om?

'Det er okay at føle' er en bog om angst i tegninger. Ofte er angsten svær at beskrive, men tegningerne kan faktisk ’sætte ord på’, hvordan du har det.

 

Simone Thorup Eriksen er tegner og forfatter. Hun har lidt af angst, siden hun var helt lille, men uden at vide det. Først da Simone som voksen og efter at være blevet mor begyndte til psykolog, fik hun diagnosen angst og dermed forståelsen for sit eget sind.

Simone er ikke ekspert i angst, men hun er ekspert i at være angst. Her i bogen tegner hun sig igennem den og skildrer hverdagen, der kan føles uoverskuelig, men også med en tro på, at alt bliver ok. For det er okay at føle.

 

Hvorfor vil jeg anbefale den? Nogle gange er det rart at vide, at man ikke er alene om at have svære følelser. Og ofte er det nemmere at tage samtalerne om selvsamme svære følelser, hvis man har noget visuelt at snakke ud fra. Denne bog om angst hjælper med begge dele. Med sine fine illustrationer er Simone med til at skabe nogle mentale billeder for den følelse af angst, mange børn oplever, uanset hvilken neurotype de har. Samtidig skriver Simone i forordet både om sin egen angst og om, hvor almindeligt det er at opleve angst, hvilket er med til at aftabuisere det at have angst. Det synes jeg er en vigtig samtale at have. 

​

Hvad skal du være opmærksom på inden læsning? Bogen forholder sig ikke til de nuancer, der er i oplevelsen af angst, når man også har en neurodivergent hjerne. Den uddyber heller ikke angst som diagnose, eller hvad kriterierne for at have angst er. Den er, som titlen siger det, en billedbog om angst. 

Klik på en knap for at gå til
bottom of page